Shindo. Sydämen tie.

Shindoa voi harjoittaa itsekseen, pariharjoituksina sekä ohjatuissa ryhmissä. Shindohoidot ovat osa myös tätä menetelmää, ja kaikki osa-alueet täydentävät toisiaan.

Shindohoito tapahtuu vaatteen päältä. Hoitoalustana käytetään patjaa lattialla, futonia. Hoito-otteilla käsitellään kehoa rauhallisesti paineluottein, otteiden voimakkuutta ja tempoa vaihdellen. Myös shindon venytyksiä käytetään osana hoitoa. Hoidon aikana moni kokee rentoutuvansa hyvin syvästi, ja näin myös hermostollinen puoli pääsee elpymään rauhoittavan hoidon aikana.

" Shindo on elävä, jatkuvasti kehittyvä monipuolinen itsehoito ja hoitomenetelmä kaikenikäisille ja -kuntoisille."

Shindon on kehittänyt japanilainen nainen, sensei Kazuko Kuratomi, (kuvassa), 1980-luvulla alunperin auttaakseen astmasta ja allergioista kärsivää tytärtään.

Suomen Kuratomi Jomon Shindo yhdistys ylläpitää rekisteriä rentoutusohjaajista, kouluttajista ja hoitajista. 2021 yhdistys täyttää 25 vuotta. 

Shindo-venytykset ovat yksinkertaisia ja selkeitä. Ne kohdistuvat kehon meridiaaneihin eli energiaratoihin. Venyttelyt auttavat kehoa tasapainottumaan sekä avaamaan mahdollisia tukoksia. Vanhat jännitykset ja kertyneet kuormitukset saavat kyytiä. Tulee tilaa uudelle. Kehon joustavuus lisääntyy, ja mielikin tuntuu selkeämmältä.

Shindon venytyksiin lähdetään asteittain. Kehon taipuessa ja joustaessa omaan tahtiinsa, myös rentoutuminen syvenee vähitellen. Näin monesti myös kiristävien alueiden kuten alaselän, hartioiden, niskan, jalkojen jännitykset lähtevät asteittain avautumaan. Venytyksissä viivytään itselle sopiva aika, ja palautuminen venytyksestä tapahtuu myös rauhallisesti, hengityksen tukemana ja tunnustellen. Ohjatuissa ryhmissä ohjaaja kiertää ja käy tukemassa venyttelijöitä. Shindoon kuuluu lämminhenkinen kohtaaminen. 


Myös luonnossa liikkuessa voi pysähtyä hengittelemään shindosta tuttuihin venytyksiin.


 Shindohoidon aikana keho ja mieli voivat rauhassa hakeutua omaan luonnolliseen olotilaan ja virkistyä.